"גל ירידות – לא עניין של אם אלא מתי": ההשקעה ב-500 S&P הפכה למסוכנת?

המדד סיים את 2023 עם תשואה של יותר מ-24% והפך למעין "השקעה סולידית" עבור ישראלים רבים. מומחים לשוק ההון מסבירים כי התמונה מאחורי הביצועים האלה מורכבת יותר, מזהירים מפני התנהלות לא זהירה וממליצים למשקיעים לפזר את כספם באפיקים נוספים. "המטרה היא למנוע מצב שבו אנחנו נקלעים לכמה שנים פחות טובות"

2023 היתה השנה שבה הפך מדד S&P 500 למעין "מדד העם" של הישראלים (בדומה מעט למה שהיתה פעם מניית טבע). בשטף האירועים המזעזעים שפקדו אותנו באותה שנה, התפתחה אצל משקיעים רבים – גדולים כקטנים, מוסדיים כפרטיים – האמונה הברורה שזה המקום הנכון לשים בו את הכסף. כך, ממדד שכל כולו מניות הוא הפך, כמעט בלי שהרגשנו, לסוג של השקעה סולידית.

S&P 500 הוא המדד המוביל בוול סטריט, שכולל את 500 החברות הגדולות ביותר במונחי שווי שוק הנסחרות בשוק ההון האמריקאי. הוא סיים את השנה שעברה בתשואה של יותר מ-24% (לעומת 4% בלבד למדד ת"א 125). אבל תשואה היא לא כל הסיפור כאן: מדד טכנולוגי ותנודתי בהרבה כנאסד"ק 100 סיים את השנה החולפת בזינוק שנתי מטורף של יותר מ-53%.

מה שקרה ל-S&P 500 הוא יותר גדול מתשואה: הוא נתפס כהשקעה בטוחה, כאילו מעולם לא היתה שנת 2022, שבמהלכה איבד המדד כמעט 20%, או משבר הקורונה שבו איבד כמעט 30% בחודש מסחר אומלל אחד. "בשבועות האחרונים אני שומע לא פעם על לקוחות, בעיקר מבוגרים ולא מדי מתוחכמים, שכל מיני סוכנים מציעים להם לעבור בחיסכון הפנסיוני ממסלול עם חשיפה מנייתית נמוכה (עד 20% מהתיק) למסלול 'בטוח ומשתלם' יותר – השקעה במדד S&P 500", מספר אור פוריה, יו"ר חברת ההשקעות פוריה פיננסים.

לתאום שיחת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם

המשקיע הישראלי התבגר: ניהול השקעות דרך הבנקים זה עולם הולך ונעלם

יותר ויותר ישראלים זונחים את מודל ההשקעות של הבנקים ועוברים לחלופות השקעה המאפשרות גמישות ועלויות נמוכות יותר, ובכך מבצעים בחירות מושכלות יותר לגבי עתידם הפיננסי הירידה המשמעותית שנרשמה לאחרונה בייעוץ השקעות ללקוחות בנקים מציירת תמונה עגומה למדי. על פי נתוני הרשות לניירות ערך, מספר הלקוחות הקטנים עם חשבונות של עד 300 אלף שקל, המקבלים ייעוץ דרך בנקים, ירד בשנה שעברה בשיעור מדהים של 18%. מספר החשבונות המיועצים בבנקים ירד גם בשנת 2023 ב-4% נוספים ל-323 אלף חשבונות בלבד, ובכך הוא השלים ירידה של 18% משנת 2020. הבנקים מצידם מצמצמים גם הם את מספר היועצים שהמשיך לרדת בשנת 2023 ל-1,024 יועצים, מה שמשלים ירידה של כ-20%(!) תוך שלוש שנים בלבד. אף על פי שהנתונים הללו עשויים להדאיג את המשקיעים המסורתיים, הם למעשה מאותתים על שינוי חיובי בענף ההשקעות הישראלי. מגמה זו משקפת תחכום הולך וגובר בקרב משקיעים ישראלים ומעבר לעבר מוצרי ושירותי השקעה יעילים ואפקטיביים יותר. השורה התחתונה היא ברורה: המשקיעים הישראליים בוחרים לזנוח את המודל הבנקאי המיושן של ניהול השקעות ולעבור לחלופות יעילות ומשוכללות יותר. בנקים, שלעיתים גובים עמלות גבוהות ומציעים מוצרי השקעה מוגבלים, אינם עוד הבחירה האופטימלית עבור המשקיע המצוי. במקום זאת, צצו מגוון אפשרויות מועילות יותר, המציעות גמישות רבה יותר, עלויות נמוכות יותר ותשואות משופרות.

קרא עוד >>

תשואה דו ספרתית בשוק המקומי בשנת 2024

הורדת דירוג לישראל – שאלות ותשובות בערב יום שישי האחרון, לאחר נעילת המסחר בארה"ב הודיעה סוכנות הדירוג מודי'ס על הורדת דירוג משמעותית למדינת ישראל. הורדת הדירוג משמעותית מאחר שלמעשה מדובר בהורדת דירוג כפולה – גם הורדת דירוג וגם הורדת תחזית הדירוג לאופק שלילי, קרי גם לאחר ירידת הדירוג, מודי'ס רואה סבירות משמעותית להורדת דירוג נוספת. האם האירוע היה צפוי? חלקית. הורדת הדירוג הייתה צפויה ותומחרה במלואה בשווקים. ההפתעה היא בהורדת תחזית הדירוג גם לאחר ההורדה בפועל. כמה הדבר משמעותי? צריך להבין שסוכנויות הדירוג כבר מזמן אינן צופות פני עתיד אלא מגיבות לעובדות ולתמחורים בשוק. הורדת דירוג האשראי בשוק התרחשה מזמן ופרמיית הסיכון הנוכחית המתומחרת בשווקים אינה תואמת כלל את דירוג האשראי הקודם (למעשה פרמיית הסיכון של ישראל בשוק מגלמת הפחתה של 2-3 דרגות) כך שאין כאן אירוע מפתיע או יותר מדי דרמטי. מה צפויה להיות התגובה בשווקים? מאחר שהשוק למעשה מתמחר לישראל פרמיית סיכון של למעלה מהורדת דירוג אחת, איננו צופים איזשהי דרמה. הכותרות הלא נעימות ויש שיגידו גם המפחידות, בהחלט עשויות להביא מצב קלאסי של מכירות על ידי ידיים חלשות שמנוצלות על ידי ידיים חזקות. אנו מצפים לתגובה מתונה גם בשווקי המניות, גם בשווקי החוב וגם במסחר במט"ח שיתחדש ביום שני. ירידות שערים חדות במניות, אגח או בשקל כתוצאה מכך תהווה הזדמנות קניה.

קרא עוד >>

מהם הביטוחים שאתם מקבלים דרך הפנסיה ואיך לשמור עליהם גם כשאתם לא עובדים?

כמה מפקידים לקרן הפנסיה, איך עוברים בין הקרנות ובמה תלוי הכיסוי הביטוחי שלכם? כשאתם חוסכים לפנסיה אתם לא רק "חוסכים לפנסיה", אתם גם מבטחים את עצמכם ויש לזה חשיבות עצומה. יש ערבות הדדית בין כל החוסכים בפנסיה וכך בעצם אתם מיד מקבלים הבטחה – אם קורה משהו, יש ביטוח שהוא שיוויוני ואינו תלוי בהיקף הפנסיה שיש לכם בחשבון. בפועל, יש כיסויים ביטוחיים משני סוגים. הסוג הראשון הוא ביטוח שיירים. בעת פטירה, בן/בת הזוג יקבלו 60 אחוז מהשכר המבוטח לכל ימי חייהם (מותנה בגיל כניסה של מתחת לגיל 41 אצל גברים), וילדים עד גיל 21 יזכו ב-40 אחוזים נוספים. הכיסוי הביטוחי השני הוא מפני נכות (אובדן כושר עבודה) – נכות אשר איננה מאפשרת לעבוד תזכה את המבוטח ב-75 אחוז מהשכר המבוטח. ב-5 השנים הראשונות יחריגו לנו מקרים של נכות כתוצאה מבעיה רפואית ממנה סבלנו טרם כניסתנו לקרן הפנסיה (בעיות נכות שמקורן אינן בבעיה רפואית היסטורית יזכו בכיסוי מלא).

קרא עוד >>

יו"ר פוריה פיננסים: "הנגיד יותיר את הריבית על כנה"

יו"ר פוריה פיננסים אור פוריה מעריך כי הנגיד יותיר את הריבית על כנה בהחלטת הריבית בשבוע הבא. פוריה: "תמחור חסר משמעותי בשוק הישראלי" בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית בשבוע הבא. חוסר הוודאות במשק הישראלי עדיין גבוה, שער הדולר נמצא סביב רמות של 3.76-3.77, מחירי השילוח הימי ממשיכים לטפס ולהגדיל את הלחצים האינפלציוניים, עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל בחודש האחרון, עלייה במחירי השכירויות, גם לאור ביקוש מצד מפוני המלחמה – כל אלה אינם תומכים בהורדת ריבית בהודעה הקרובה, ולכן בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, וזאת למרות הפתעה חיובית במדד המחירים לצרכן האחרון, וצפי למדד נמוך בחודש יוני, בעיקר בשל השפעות עונתיות.

קרא עוד >>

מכפיל הרווח של ה-S&P 500 מגלם תשואה של כ-3.5% לשנה

האם זה הזמן להשקיע באג"ח אמריקאיות?! יו"ר פוריה פיננסים אור פוריה מציין כי מכפיל הרווח של מדד ה-S&P 500 כרגע הוא כ-28.5 המגלם תשואה צפויה של כ-3.5% לשנה, אל מול כ-4.5% לשנה באיגרות החוב הממשלתיות התייחסות של אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, לשאלה האם זה הזמן להשקיע באג"ח אמריקאיות? איגרות החוב האמריקאיות מציגות תשואה נאה מאוד, לעומת השקעה במניות אמריקאיות, שלא נופלת ואף עולה על התשואה הפוטנציאלית המגולמת כיום בשוק המניות האמריקאי (מכפיל הרווח של מדד ה- s&p כרגע הוא כ-28.5, מה שמגלם תשואה צפויה של כ-3.5% לשנה, אל מול כ-4.5% לשנה באיגרות החוב הממשלתיות). ניתן לקבע בימים אלה את הריבית הגבוהה לפרק זמן משמעותי, וכשהתנאים להורדות ריבית נוספות יבשילו, אזי גם קיים פוטנציאל לא קטן לרווחי הון. מאידך, מדובר בחשיפה מלאה לשער הדולר, ובתרחיש רגיעה בסביבה הגיאופוליטית, שער הדולר צפוי לרדת תוך פרק זמן קצר בשיעור שימחק תשואה של שנה ואף למעלה מכך, כך שהייתי ממליץ על ההשקעה רק למי שרוצה להיחשף לשער הדולר".

קרא עוד >>

לראשונה – ישראל כבר לא נחשבת ליעד נחשק בקרב מיליונרים: זו הסיבה

על פי דו"ח חברת הייעוץ הנלי ושות', ישראל כבר לא נחשבת ליעד נחשב בקרב מיליונרים רבים המעוניינים להגר. הדו"ח מציג נתונים מדאיגים, לאחר עשור של הגירה חיובית במהלכו היגרו לישראל למעלה מ-10,500 מיליונרים דו"ח חברת הייעוץ הנלי ושות', אשר פורסם השבוע, מציג נתונים מדאיגים. על פי הממצאים העולים מהדו"ח, עולה כי לראשונה מזה עשורים רבים, ישראל אינה עוד יעד מושך עבור מיליונרים המעוניינים להגר. נתון זה מדגיש מגמה שהחלה כבר בשנת 2023, אז נרשמה לראשונה הגירה שלילית של מיליונרים. דו"ח חברת הייעוץ הנלי ושות', אשר פורסם השבוע, מציג נתונים מדאיגים. על פי הממצאים העולים מהדו"ח, עולה כי לראשונה מזה עשורים רבים, ישראל אינה עוד יעד מושך עבור מיליונרים המעוניינים להגר. נתון זה מדגיש מגמה שהחלה כבר בשנת 2023, אז נרשמה לראשונה הגירה שלילית של מיליונרים. הנתונים מצביעים על מגמה מדאיגה, לאחר עשור של הגירה חיובית, (2013-2022) בו היגרו לישראל נטו למעלה מ-10,500 מיליונרים, בשנת 2022 הגיעו כ-1,100 מיליונרים בלבד, ואילו ב-2023 נרשמה הגירה שלילית של כ-200 מיליונרים. אני סבור כי אובדן מעמדה של ישראל כיעד להגירת מיליונרים הוא מכה משמעותית למשק הישראלי. מיליונרים אלו מביאים עימם ידע, ניסיון ובעיקר הון ותורמים רבות לצמיחה הכלכלית ולפיתוחה של ישראל.

קרא עוד >>

לתאום שיחת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן