חוסר הנזילות הביאה לפגיעה משמעותית, קשיי נזילות ואף סגירת פעילויות מסוימות בפלטפורמות גדולות ומשמעותיות דוגמת טריא, פאגאיה וקרן ההלוואות החברתיות של הפניקס, אשר היו מחביבות המשקיעים בעידן הריבית הנמוכה. ריבית גבוהה עשויה להיטיב עם קרנות חוב, אבל לא לכל הסוגים של קרנות חוב…
אחת מהקטגוריות המשמעותיות בעולם ההשקעות האלטרנטיביות היא קרנות החוב. קרנות אלה נותנות מימון ליזמי נדלן, חברות פרטיות או אפילו סתם משקיעים פרטיים אם עסקינן בהלוואות חברתיות.
קרנות חוב רבות, כמו השקעות אלטרנטיביות אחרות, שגשגו בעולם של ריבית אפסית, שהביאה משקיעים רבים לחפש אחר תשואות בעולם דל באלטרנטיבות השקעה ולשמחתם של מחפשי המימון הזול.
כידוע, השווקים הם דינמיים ומפתיעים, והמציאות של ריבית אפס התחלפה תוך פרק זמן קצר להפליא דווקא בריבית גבוהה, אפילו במונחים הסטוריים.
קרנות חוב רבות מצאו את עצמן נושאות על גבן נטל של הלוואות זולות שנדמה שניתנו בעולם אחר לגמרי.
העוקבים אחרינו מכירים שאנו מזהירים מפני השקעה בהלוואות חברתיות מזה זמן רב – תשואה לא מספיק גבוהה שלא מצדיקה סיכון שאינו נמוך כלל וכלל.
עליית הריבית הביאה לתוצאה הרסנית לאותן פלטפורמות: המשקיעים שעוד מצאו אטרקטיביות בהשקעות אלה בעולם של ריבית אפסית, חושבים פעמיים לפני שהם מסכנים את כספם בעבור תשואה הגבוהה אך במעט מריבית חסרת סיכון. המשקיעים (שלרבים מהם הובטחה נזילות מלאה) מחפשים את דרכם החוצה מסיבות דומות, אך נתקלים בחוסר נזילות ובמיעוט של משקיעים המוכנים לרכוש את ההלוואות בהן הם מחזיקים.
חוסר הנזילות הזו הביאה לפגיעה משמעותית, קשיי נזילות ואף סגירת הפעילות בפלטפורמות גדולות ומשמעותיות דוגמת טריא, פאגאיה וקרן ההלוואות החברתיות של הפניקס, אשר היו מחביבות המשקיעים בעידן הריבית הנמוכה.
צריך להגיד שהריבית הגבוהה דווקא עשויה להיות שעתן היפה של קרנות חוב רבות, אשר עשויות לנצל את המצב לטובתן ו"לקבע" תשואה נאה מאוד לשנים קדימה, בסיכון נמוך מאוד.
בשורה התחתונה: בבואנו לבחון אטרקטיביות השקעה בקרנות חוב, עלינו לבחון בנוסף לפרמטרים מקובלים וחשובים כגון LTV (היחס בין ההלוואות שניתנו לשווי השעבודים שניתנו תמורתן) גם את מח"מ (המשך הממוצע של ההלוואות שניתנו) – קרן עם הלוואות במח"מ ארוך ללא מנגנוני הצמדה עשויה להכיל בתוכה "נטל" בדמות הלוואות שאינן משקפות לחלוטין את סביבת הריבית הנוכחית.
קרנות חוב איכותיות יכולות לנצל את המצב לטובתן ולהיות אטרקטיביות מאוד להשקעה בעת הנוכחית.
כמו תמיד, נדרשת סלקטיביות ומומחיות רבה בבחינת השקעה בהשקעות אלטרנטיביות.
הכותב הינו המנכ"ל והבעלים של חברת "פוריה תכנון פיננסי"
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות ההשקעה ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכיו האישיים של כל אדם.