שנת 2022 שמסתיימת עלינו לטובה הייתה עוד שנה כלכלית עם נתונים פנטסטיים: המשק המקומי צמח כנראה בכ-6 אחוז השנה, שיעור האבטלה בשפל, השכר ממשיך לעלות, שיעור הצמיחה לנפש נראה מצויין ועוד.
אולם, שווקי ההון חותמים את השנה הגרועה ביותר מאז 2008, עם ירידות שערים דו ספרתיות בכלל המדדים המובילים, בארץ ובעולם.
רבים מהקוראים בכלל לא מודעים לפסקה הראשונה ובהחלט עשויים להיות מופתעים מהסתירה בין שני הנתונים ולתהות האם אנו לא אמורים לראות קשר ישיר בין מצב הכלכלה למצב השווקים, או במילים אחרות מה גרם לפער הקיצוני הזה?
הסיבה העיקרית היא ששווקי ההון ידועים כשווקים "צופים פני עתיד" או במילים אחרות, רמות המחירים בשוק מגלמות את ציפיות המשקיעים לגבי העתיד הכלכלי. ב-2022 חווינו, לראשונה מאז 2008 עליית ריבית חדה ומשמעותית, אשר העבירה אותנו לראשונה מזה 15 שנה, אל מעבר לריבית הנייטרלית (הממוצעת). מטרת העלאת הריבית האגרסיבית היא כמובן מלחמה באינפלציה ש"הרימה ראש" גם כחלק מתוצאות המהלכים שבוצעו בתקופת מגפת הקורונה.
העלאת הריבית מצידה אמורה לגרום לפגיעה משמעותית בקצב הצמיחה העולמי ועשויה לעורר מילה שמפחידה מאוד את המשקיע הישראלי: "מיתון". מיתון היא הגדרה טכנית לשני רבעונים רצופים עם היעדר צמיחה במשק – מאחר שהאוכלוסייה ממשיכה לגדול, הרי שבמונחי צמיחה לנפש מדובר בצמיחה שלילית.